Linedance – klassisk folklore i moderne snit

Linedance er lige nøjagtig, hvad navnet siger: Dans på række. Det kan være et virkelig flot syn at se en flok dygtige linedansere, der danser til inciterende country- og rocktoner, og næsten optræder som ét legeme, fordi alle trin foregår fuldstændig i takt og med stor præcision.

Linedance har sine rødder i folklore, og opstod da immigranter til USA i slutningen af 1800-tallet begyndte at tilpasse den folkemusik, som de havde med fra deres respektive hjemlande: Polkaer, mazurkaer samt forskellige former for kædedans, som vi kender fra mange folkeslag i Europa.

Siden 1980’erne og 1990’erne er linedance blevet tilpasset moderne musik, og der er derfor linedance til enhver lejlighed – for eksempel når folk skal rystes sammen, eller skal have danset tømmermændene ud af kroppen efter en våd fest i byen, som mange af os har tendens til jævnligt at afholde.

Hvis du selv er engageret i linedance, så kan det være en idé at arbejde for at få fundet et fast lokale som du og dine dansefæller kan benytte, så I ikke behøver at danse forskellige steder fra uge til uge. Find et stort, tomt lokale. I kan indrette det på forskellig måde, for eksempel med et uldtæppe eller anden belægning på gulvet, der dels dæmper støjen fra dansen, og samtidig giver en behagelig og sikker overflade at danse på.

Linedance er et godt eksempel på en musikform, der har tilpasset sig tiden og har ændret sig, så den matcher sin samtid. Og der er ellers sket meget siden linedancen så dagens lys i USA for snart 150 år siden. Det er super godt at danse linedance både til folkemusik, country og western, såvel som til mere hårdkogt rockmusik. Det vigtigste er, at der er en rytme at arbejde ud fra, så man kan skabe en taktfast dans. For danserne er hurtighed og klare rytmer i musikken afgørende.

marinate